poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Jedzmy ryby! Serio :D Wydaje sie ze żeby przyrządzić dobrą rybę trzeba wpędzić wiele czasu w kuchni a i tak efekt będzie marny.. a otóż nie! Polecam Wam moje odkrycie :D ja wykorzystałam do tego śledzie.. ale sprawdzą się również inne ryby :D

Składniki:
- filety śledziowe ze skórą
- sól
- pieprz cytrynowy
- oliwa
- koperek
- cytryna
- ziemniaki
- ogórek kiszony
- papryka czerwona
- zielona cebulką
- pieprz
- oregano

Rybę dokładnie myjemy, nacinamy delikatnie skórkę, obsypujemy solom i pieprzem cytrynowym z każdej strony, wkładamy do środka plastry cytryny i koperek. Rybę układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą. Ziemniaki obgotowałam w mundurkach, żeby piekły się tak samo długo jak ryba, układamy w naczyniu razem z rybą. Na przekrojone na pół ziemniaki układamy kilka listków świeżego oregano i skrapiamy oliwą. Całość pieczmy przez około 20 minut (sprawdzajcie czy ryba jest gotowa, czas dostosować trzeba do wielkości ryby) w piekarnik rozgrzanym do 200st. Ogórka kiszonego kroimy w cienkie plastry, paprykę w cienkie paseczki, doprawiamy solą, pieprzem, polewamy oliwą i posypujemy zieloną cebulką.




0 komentarze:

Prześlij komentarz