sobota, 26 kwietnia 2014

Nie może być nic lepszego niż ostra i aromatyczna tajska zupa z wspaniałym makaronem ryżowym.. poezja!

Składniki:
- papryka czerwona
- por
- marchew
- cebula
- czosnek
- imbir
- papryczka chilli
- filet z kurczaka
-  zielona cebulka
- makaron ryżowy vermicele
- mleko kokosowe
- pasta TOM KHA (ja kupilam w sklepie, ale mozna zrobic samemu z trawy cytrynowej, soku z limonki, imbiru i odrobiny cukru)
- sok z limonki
- sos rybny
- oliwa
- bulion warzywny

Czosnek, imbir i chilli siekamy drobno. Por, marchew i paprykę kroimy wg uznania (najlepiej na cienkie paski). Filet z kurczaka kroimy w niewielką kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy czosnek, imbir, chilli i por i podsmażamy krótko. Dodajemy kurczaka, następnie marchewkę i paprykę oraz pastę TOM KHA. Zalewamy wszystko bulionem warzywnym. Doprawiamy spora ilością sosu rybnego oraz sokiem z limonki. Dusimy na małym ogniu aż warzywa lekko zmiękną a kurczak będzie ugotowany. Makaron ryżowy przygotowywujemy wg instrukcji na opakowaniu. Do zupy dodajemy mleko kokosowe. Zieloną cebulkę kroimy. Do miseczki nakładamy makaron ryżowy i zalewamy zupę, posypujemy zieloną cebulką.







0 komentarze:

Prześlij komentarz