Składniki:
- glony nori
- ryż do sushi
- marynowana tykwa
- marynowana rzepa
- sałata rzymska
- łosoś wędzony
- paluszki krabowe
- serek homogenizowany
- ogórek zielony
- awokado
- sezam biały
- sezam czarny
- wasabi
- ocet ryżowy
- cukier trzcinowy
- mata bambusowa
- glony wakame
- sos sojowy
- olej sezamowy
Gotujemy ryż (szklankę ryżu moczymy w wodzie przez 30minut, potem płuczemy do czystości, gotujemy w szklance wody + 2-3 łyżki), mieszamy z zaprawą (na 100g ryżu 1 łyżka octu z rozpuszczoną 1 łyżką cukru trzcinowego i odrobina soli). Wszystkie składniki kroimy w cienkie paski, paluszki krabowe zostawiamy w całości, łososia rolujemy. Biały sezam podprażamy na suchej patelni.
Oto moje przepisy na różne rodzaje maków.
1. Hosomaki z łososiem- kroimy glon nori na pół, kładziemy na macie, wylepiamy ryżem płat nori zostawiając brzegi wolne, smarujemy wasabi, układamy łososia i zawijamy. Kroimy na wyższe kawałki (około 2-2,5cm).
2. Hosomaki warzywne- nie są wprawdzie jednoskładnikowe, ale zrobiłam je jako hosomaki, cienkie i wyższe- drugą połowę głona nori wylepiamy ryżem jak poprzednio, układamy na ryżu rzepe marynowaną, tykwe, awokado i zawijamy ściśle. Kroimy na wyższe kawałki (około 2-2,5cm).
3. Futomaki z łososiem- z łososiem w roli głównej zrobiłam 2 rodzaje futomaków- do futomaków bierzemy cały arkusz nori, wyklejamy ryżem zostawiając na brzegach troche wolnego arkusza, układamy w wersji pierwszej łososia, marynowaną rzepę, ogórka, liść sałaty i zawijamy ściśle, w wersji drugiej układamy łososia, marynowaną tykwę, marynowaną rzepę i awokado- po pokrojeniu posypujemy czarnym i białym sezamem.
4. Futomaki z paluszkami krabowymi- arkusz nori wylepiamy ryżem zostawiając wolne brzegi z góry i z dołu, smarujemy wasabi i serkiem, układamy paluszki krabowe, paski marynowanej tykwy i rzepy, sporą ilość sałaty, zawijamy ściśle i kroimy.
5. Uramaki- Callifornia Rolls- bardzo charakterystyczny rodzaj Uramaków z paluszkami krabowymi (lub mięsem z kraba). Arkusz nori kładziemy na macie i wyklejamy ryżem po brzegi, posypujemy ryż sezamem białym i czarnym, odwracamy ryżem do maty, glon smarujemy serkiem (lub w niektórych wersjach majonezem), układamy na to paluszki krabowe, awokado, ogórek i zawijamy ściśle. Można posypać z wierzchu jeszcze sezamem.
Do tak przygotowanego sushi idealną przystawką jest sałatka z glonów wakame (kupuje się je suszone). Suszone glony wakame zalewamy zimną wodą (wielokrotnie zwiększą swoją objętość), zostawiamy na 5-6minut, odcedzamy. Robimy sos: sos sojowy, ocet ryżowy i olej sezamowy mieszamy razem kosztując czy odpowiada nam smak sosu. Glony mieszamy z sosem, posypujemy prażonym, białym sezamem i gotowe.
Oczywiście sushi podajemy z dodatkiem dobrego sosu sojowego.
0 komentarze:
Prześlij komentarz