poniedziałek, 3 listopada 2014

Czasami na kolację mamy ochotę na coś innego niż zwykła kanapka, jajecznica czy inna znana nam aż nazbyt dobrze przekąska.. ja wtedy robię sałatkę, tym razem wybrałam smaki Azji, a że miałam resztkę łososia to go wykorzystałam..

Składniki:
- łosoś wędzony
- makaron sojowy cienki
- papryka czerwona
- marchew
- ogórek
- awokado
- imbir
- czosnek
- papryczka chilli
- sos sojowy
- ocet ryżowy
- olej sezamowy
- sezam czarny i biały
- koperek
- cukier trzcinowy

Warzywa kroimy w cienkie paski., marchewkę kroimy obieraczką w cieniutkie pasemka- wkładamy wszystkie do miski i skrapiamy octem ryżowym, lekko solimy. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Do miseczki wlewamy sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, dodajemy stary imbir i czosnek oraz posiekane chilli, a także cukier trzcinowy, wszystko mieszamy aż do połączeni składników. Do miseczki nakładamy makaron sojowy, na to wykładamy warzywa, łososia, polewamy wszystko przygotowanym sosem, posypujemy sezamem a łososia posypujemy delikatnie koperkiem.




0 komentarze:

Prześlij komentarz