sobota, 15 listopada 2014

I znów nadarzyła się okazja, żeby poeksperymentować z nowymi smakami i konfiguracjami sushi :D

Składniki:
- łosoś wędzony
- paluszki surimi
- krewetki tygrysie obgotowane
- chrzan wasabi
- marynowana rzepa
- marynowana tykwa
- awokado
- ogórek
- sałata zielona chrupka (u mnie rzymska)
- sezam biały
- sezam czarny
- kawior z pstrąga
- serek philadelphia
-  ryż do sushi
- ocet ryżowy
- cukier trzcinowy
- glony nori

Zaczynamy pracę od ugotowania ryżu. Ryż moczymy przez 30 minut w zimnej wodzie, płuczemy kilka razy. Na 1 szklankę surowego ryżu dajemy 1 szklankę wody + 2-3 łyżki, następnie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 10 minut na małym ogniu, następnie trzymamy przez kolejne 10 minut pod przykryciem a potem odstawiamy do wystudzenia (sushi przygotowuje się z zimnego ryżu).  Dressing do ryżu robimy podgrzewając ocet ryżowy z cukrem aż do rozpuszczenia składników (nie gotujemy). Jeszcze ciepły ryż mieszamy z dressingiem.  Przekładamy ryż do dużej płaskiej miski i studzimy mieszając delikatnie. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy do wystudzenia. Gdy ryż już jest wystydzony zabieramy się za rolowanie sushi:

1. Hosomaki z łososiem- hosomaki robimy wykorzystując połowę arkusza glonów nori, nakładamy na arkusz ryż, smarujemy wasabi i układamy łososia, zawijamy ściśle i kroimy na 4 kawałki.
2. Hosomaki z surimi- hosomaki robimy wykorzystując połowę arkusza glonów nori, nakładamy na arkusz ryż, smarujemy serkiem philadelphia i układamy paluszki surimi, zawijamy ściśle i kroimy na 4 kawałki.
3. Futomaki z łososiem- na arkusz nori rozkładamy ryż zostawiając wolne kilka cm na górze i na dole, smarujemy wasabi, układamy łososia, sałatę, awokado i marynowaną rzepę, zawijamy ściśle i kroimy na kawałki o grubości około 1,5cm.
4.Futomaki z surimi- na arkusz nori rozkładamy ryż zostawiając wolne kilka cm na górze i na dole, smarujemy wasabi, układamy paluszki surimi, kawior, ogórka i marynowaną tykwę, zawijamy ściśle i kroimy na kawałki o grubości około 1,5cm.
5. Uromaki z łososiem- łosoś w tych rolkach jest na zewnątrz. Na całym glonie nori rozkładamy ryż,  prawie przy końcu na dole układamy cienkie plastry łososia, odwracamy ryż do maty bambusowej (ja cały czas pracuje na macie owiniętej folią spożywczą), glon smarujemy serkiem philadelphia, układamy ogórek, sałatę, marynowaną rzepę i tykwę. Zawijamy rolkę tak żeby łosoś był na powierzchni. Kroimi na plastry o grubości około 1,5cm.
6. Uromaki z surimi- na całym glonie nori rozkładamy ryż, posypujemy ryż kawiorem, odwracamy ryż do maty bambusowej (ja cały czas pracuje na macie owiniętej folią spożywczą), glon smarujemy serkiem philadelphia, układamy ogórek, sałatę, marynowaną rzepęsurimi. Zawijamy rolkę i kroimi na plastry o grubości około 1,5cm.










0 komentarze:

Prześlij komentarz