Sambousek to libański pieczony pieróg zwykle wypełniony mięsno-warzywnym lub warzywnym farszem. Charakterystyczne dla tej potrawy są korzenne i ostre smaki, u mnie równoważy je delikatny sos jogurtowo-miętowy.
Składniki na ciasto:
- 320g mąki pszennej
- 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 250ml wody (wlewajcie stopniowo, bo to zależy od mąki)
- 25g drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki oleju
- jajko roztrzepane do posmarowania
- sezam
- czarnuszka
Ciasto wyrobić, ma być elastyczne i niezbyt twarde (trochę podobne do ciasta na pizzę). Odstawić do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut.
Składniki na farsz:
- mięso mielone wieprzowe
- papryka czerwona
- bakłażan
- cukinia
- pieczarki
- por
- cebula
- koncentrat pomidorowy
- papryczka chilli
- czosnek
- olej
- cynamon
- kardamon
- ziarna kolendry
- gałka muszkatałowa
- kurkuma
- papryka słodka w proszku
- sól
- pieprz
- suszone liście lubczyku
Cebulę, czosnek i por posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać mięso i podsmażać. Przyprawy zmieszać i rozdrobnić w moździerzu, dodać do mięsa. Warzywa pokroić w drobną kostkę, chilli posiekać razem z pestkami (to one nadadzą daniu ostrości) dodać na patelnię i wszystko dusić razem, aż warzywa zmiękną, sok odparuje. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy (odrobina koncentratu podkręca smak a jednocześnie tworzy gęsty sos, który zlepi farsz, ale nie będzie rozwadniał ciasta po zlepieniu pierożków). Gotowy farsz studzimy.
Ciasto wałkujemy (ja lubię cienkie ciasto więc wywałkowałam je cienko.. na około 1-2mm), wykrawamy krążki (dowolnej wielkości- moje były wielkości "zwykłych" pierogów, bo chciałam, żeby można było je jeść jako przekąskę rekami), nadziewamy farszem i starannie zlepiamy najpierw palcami tak jak nasze rodzime pierogi, a potem dociskamy brzegi widelcem. Pierogi układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, odstawiamy na 30 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220st., smarujemy pierożki roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem albo czarnuszką. Pieczemy około 15-20 minut (aż do zarumienienia).
Składniki na sos jogurtowo-miętowy:
- jogurt naturalny
- mięta świeża
- cytryna
- pieprz
- sól
Miętę siekamy, mieszamy z jogurtem, doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
niedziela, 23 listopada 2014
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz