niedziela, 9 listopada 2014

Znowu inspiracją do połączenia smaków były Włochy.. Aromatyczne i soczyste mięso w połączeniu z lubianymi chyba przez wszystkich pieczonymi ziemniakami to idealny obiad na sobotnie popoludnie.

Składniki:
- filet z kurczaka
- szynka parmeńska w plastrach
- pomidory suszone
- oliwki czarne
- ser feta
- bazylia świeża
- ziemniaki
- rozmaryn świeży
- oliwa
- świeży majeranek
- jogurt
- ketchup ostry
- czosnek
- sól
- pieprz
- cebula czerwona
- oliwa

Filety z kurczaka kroimy na grubsze plastry i rozbijamy lekko. Polewamy oliwą z pomidorów i zostawiamy, żeby się przegryzły (nie soliłam mięsa, bo wszystkie składniki są słone). Kroimy pomidory, oliwki, ser feta w paski. Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na ósemki, cebulę siekamy, czosnek obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Ziemniaki mieszamy z oliwą, cebulą, czosnkiem, rozmarynem, solimy i wykładamy na dużą blachę (najlepiej ułożyć tak żeby leżały na blaszce od strony skórki). Rozgrzewamy piekarnik do 200st. wkładamy ziemniaki (czas pieczenia zależy od gatunku i wielkości kawałków- u mnie trwało to około 40-45minut). Kładziemy plaster szynki parmeńskiej, na to układamy kurczaka, ser feta, oliwki, pomidory, listki bazylii i zawijamy wszyscy ściśle. Roladki układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy świeżym majerankiem, przykrywamy pokrywką lub folią. Mięso wkładamy do piekarnika na 20-25 minut przed końcem pieczenia ziemniaków. Najpierw pieczemy pod przykryciem, później odkrywamy i przez 10minut pieczemy tak żeby szynka była chrupiąca na wierzchu. Do ziemniaków idealny jest sos jogurtowo-ketchupowy (mieszamy jogurt z ostrym ketchupem, dodajemy odrobinę soli i pieprzu).






0 komentarze:

Prześlij komentarz