Znowu inspiracją do połączenia smaków były Włochy.. Aromatyczne i
soczyste mięso w połączeniu z lubianymi chyba przez wszystkich
pieczonymi ziemniakami to idealny obiad na sobotnie popoludnie.
Składniki:
- filet z kurczaka
- szynka parmeńska w plastrach
- pomidory suszone
- oliwki czarne
- ser feta
- bazylia świeża
- ziemniaki
- rozmaryn świeży
- oliwa
- świeży majeranek
- jogurt
- ketchup ostry
- czosnek
- sól
- pieprz
- cebula czerwona
- oliwa
Filety
z kurczaka kroimy na grubsze plastry i rozbijamy lekko. Polewamy oliwą z
pomidorów i zostawiamy, żeby się przegryzły (nie soliłam mięsa, bo
wszystkie składniki są słone). Kroimy pomidory, oliwki, ser feta w
paski. Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na ósemki, cebulę siekamy,
czosnek obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Ziemniaki mieszamy z
oliwą, cebulą, czosnkiem, rozmarynem, solimy i wykładamy na dużą blachę
(najlepiej ułożyć tak żeby leżały na blaszce od strony skórki).
Rozgrzewamy piekarnik do 200st. wkładamy ziemniaki (czas pieczenia
zależy od gatunku i wielkości kawałków- u mnie trwało to około
40-45minut). Kładziemy plaster szynki parmeńskiej, na to układamy
kurczaka, ser feta, oliwki, pomidory, listki bazylii i zawijamy wszyscy
ściśle. Roladki układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy świeżym
majerankiem, przykrywamy pokrywką lub folią. Mięso wkładamy do
piekarnika na 20-25 minut przed końcem pieczenia ziemniaków. Najpierw
pieczemy pod przykryciem, później odkrywamy i przez 10minut pieczemy tak
żeby szynka była chrupiąca na wierzchu. Do ziemniaków idealny jest sos
jogurtowo-ketchupowy (mieszamy jogurt z ostrym ketchupem, dodajemy
odrobinę soli i pieprzu).
niedziela, 9 listopada 2014
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz