sobota, 29 listopada 2014

Był hitem na moim przyjęciu :D pasuje do wszystkiego.. do nachosów, do warzyw, do mięs..

Składniki:
- puszka białej fasoli
- czerwona papryka
- sól
- pieprz
- papryczka chilli
- czosnek
- oliwa
- sok z cytryny

Paprykę oczyszczamy z pestek i wkładamy do nagrzanego do 200st. piekarnika na około 20-30minut (skórka ma być przypieczona). Po upieczeniu zawijamy paprykę w folię aluminiową (nie wkładajcie papryki do woreczka foliowego jak to opisuje się w różnych przepisach, gdyż zwykle takie worki nie są przystosowane do wysokich temperatur - zwłaszcza jak nazywają się woreczkami śniadaniowymi). Odstawiamy paprykę na chwilę, po zaparowaniu będzie łatwiej ściągnąć z niej skórkę. Do blendera wkładamy odsączoną fasolę, obraną ze skóry paprykę, papryczkę chilli bez pestek, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz oliwą. Miksujemy wszystko razem i podajemy.


0 komentarze:

Prześlij komentarz