czwartek, 6 listopada 2014

 Pełna nazwa tego dania brzmi Kurczak Gong Bao Ji Ding.. nazwano to danie na cześć gubernatora prowincji Syczuan, który uwielbiał smak tak przyrządzonego mięsa.. i wcale mu się nie dziwię! Kurczaka podałam z ryżem (oczywiście naszym ulubionym- smażonym) oraz sałatką z marchewki i ogórka.

Składniki na marynatę do kurczaka:
- filet z kurczaka
- sos sojowy
- ocet ryżowy
- mąka kukurydziana
- olej sezamowy
- imbir
- czosnek
- chilli

Składniki na sos do kurczaka:
- sos sojowy
- sos teryiaki
- ocet ryżowy
- cukier trzcinowy
- mąka kukurydziana
- woda
- orzeszki ziemne

Składniki na sałatkę:
- ogórek zielony
- marchewka
- sól
- ocet ryżowy
- papryka chilli
- czosnek
- olej sezamowy

Składniki na smażony ryż:
- ryż
- olej kukurydziany do woka (specjalny aromatyczny olej do smażenia w woku- możecie zastąpić zwykłym olejem rzepakowym)
- czosnek
- sól

Kurczaka kroimy w większe kawałki. Mieszamy sos sojowy, ocet ryżowy, mąkę kukurydzianą i olej sezamowy z kurczakiem. Czosnek i imbir ścieramy na tarce, chilli siekamy. Odstawiamy kurczaka na pół godziny. W tym czasie szykujemy sos: mieszamy sos sojowy z teryiaki, mąką kukurydzianą, octem ryżowym i wodą. Orzeszki ziemne podprażamy na suchej patelni (ja dałam solone). Ogórka tniemy na niezbyt cienkie półplastry, marchewkę tniemy na cieniutkie plasterki, mieszamy w misce ze sporą ilością soli i odstawiamy na pół godziny (co najmniej, warzywa muszą zmięknąć i puścić wodę)- później odcedzamy i przepłukujemy wodą. Doprawiamy octem ryżowym, olejem sezamowym, czosnkiem, chilli i porządnie mieszamy - odstawiamy żeby składniki się przegryzły. W garnku rozgrzewamy olej kukurydziany lub rzepakowy, wrzucamy obrany i lekko rozgnieciony nożem ząbek czosnku, dodajemy suchy ryż i smażymy aż ziarna zaczną nabierać białego koloru. Zalewamy wodą na wysokość około 1-1,5cm nad powierzchnię ryżu, doprowadzamy do wrzenia, solimy. Garnek z ryżem przykrywamy, gaz wyłączamy. Ryż napęcznieje i zmięknie. Rozgrzewamy głęboką patelnię, smażymy mięso, dodajemy czosnek i imbir oraz chilli. Do obsmażonego, zrumienionego mięsa wlewamy sos, gotujemy przez chwilę aż sos zgęstnieje. Całość posypujemy orzeszkami ziemnymi. Podajemy kurczaka z ryżem i sałatką.





0 komentarze:

Prześlij komentarz