wtorek, 4 listopada 2014

Dzisiejszy obiad był prawdziwą ucztą.. talerze uginały się pod ilością pysznych składników.. możaby uznać, że jak na jedno danie troszke za dużo tego wszystkiego, ale jakoś nie mogłam się powstrzymać.. możecie z powodzeniem zrezygnować z sałaty z serem kozim, ale jakoś tak bardzo lubię jak do obiadu jest świeży, chrupiący dodatek, że nie mogłam się powstrzymać.. całość stworzyła pyszne, aromatyczne, gorące danie we włoskim klimacie.

Składniki:
- filet z kurczaka
- ziemniaki
- pomidorki na gałązkach
- papryka czerwona
- sałata rzymska
- ser kozi
- oliwa
- cebula szalotka
- czosnek
- świeży majeranek
- świeża bazylia
- sól
- pieprz
- ocet balsamiczny
- miód
- jogurt naturalny
- ketchup pikantny
- papryka w proszku ostra
- oliwki czarne

Jesli wykorzystujecie inne mięso niż filet z kurczaka (udka, podudzia) możecie pokusić się o zapiekanie mięsa z surowymi ziemniakami, ja nie chciałam, żeby filet wysechł z powodu zbyt długiego zapiekania, więc wcześniej podgotowałam ziemniaki w mundurkach. Cebulę i czosnek kroimy w większe kawałki, mieszamy z oliwą, kurczaka kroimy w większe kawałki, solimy, posypujemy ostrą papryką i mieszamy z oliwą, czosnkiem i cebulą. Siekamy majeranek i bazylię i posypujemy kurczaka. Dodajemy paprykę pokrojoną w większą kostkę. Podgotowane ziemniaki kroimy w ćwiartki i układamy na kurczaku, na nie wykładamy pomidory, wszystko lekko solimy, skrapiamy oliwą i posypujemy grubomielonym pieprzem. Pieczemy pod grillem w temperaturze 200st przez około 25minut. Jogurt naturalny mieszamy z ketchupem, posypujemy pieprzem i mamy gotowy sos. Sałatę rzymską rwiemy na kawałki, posypujemy siekanym kozim serem i dodajemy czarne oliwki. Oliwę mieszamy z miodem, octem balsamicznym, doprawiamy solą i polewamy sałatę.




0 komentarze:

Prześlij komentarz