wtorek, 4 lutego 2014

Jak dotąd moje najlepsze! O takich właśnie marzyłam, chrupiąca cieniutka skórka i wilgotny, treściwy środek :D Możecie zrobić z mąki typu 450-550 w całości, ja lubię dodatek mąki pełnoziarnistej i zawsze część takiej dodaje :D

Składniki na 6 bułek:
- 300g mąki pszennej
- 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 120ml mleka
- 175ml wody
- 15g drożdży

Wszystkie składniki połączyć i wyrobić gładkie ciasto (mleko i wodę lekko podgrzać przed dodaniem do mąki i drożdży). Odstawić do wyrastania na 1,5h. Uformować  równe bułki o lekko owalnym kształcie. Odstawić do wyrastania na 30minut, zrobić przedziałek i odstawić jeszcze na jakieś 5-10minut (przedziałek robię rączką od drewnianej łyżki :D). Piec 15-20minut w temperaturze 230st. pod parą (czyli wstawiamy blachę wypełnioną wodą na dole piekarnika).






0 komentarze:

Prześlij komentarz