piątek, 14 lutego 2014

Miało na Smakowej Wyspie nie być deserów.. przecież cała Słodka Wyspa jest poświęcona słodkościom.. ale.. czyż mogłabym nie podzielić się z Wami czymś co jest proste w wykonaniu, pyszne i efektowne? U mnie dziś ten deser był prezentem na Walentynki dla moich ukochanych chłopaków.. jeden kocha czekoladę (baaaaardzo) a drugi uwielbia truskawkową piankę :D

Składniki na biszkopt:
- 4 jaja
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 kopiata łyżka kakao
- 1 łyżka oleju

Jajka miksujemy z cukrem, jak jest już gęsta piana dodajemy mąkę i kakao mieszając delikatnie, na koniec dodajemy olej. Pieczemy biszkopt w prostokątnej formie (180st. około 15minut). Upieczonym i lekko przestudzonym biszkoptem wykładamy okrągłą miskę o średnicy około 20cm (kroimy biszkopt na pasujące do miski kawałki- tak żeby ściśle do siebie przylegały). Miskę można wyłożyć folią aluminiową żeby łatwo było później wyciągnąć bombę :D

Składniki na truskawkową piankę:
- mrożone truskawki (ja dałam całe opakowanie 500g)
- 2 galaretki truskawkowe
- 400ml śmietanki kremówki (30-36%)

Truskawki miksujemy i ogrzewamy (nie musimy ich zagotować- wystarczy podgrzać tak żeby po dosypaniu do nich rozpuściła się galaretka). Rozpuszczamy obie galaretki i odstawiamy aż całość przestygnie. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy prawie cały mus truskawkowy. Wlewamy masę do miski wyłożonej biszkoptem. Wstawiamy do lodówki i czekamy aż pianka zacznie tężec i wtedy wykładamy na wierzch resztę musu truskawkowego tak żeby zarówno pianka jak i biszkopt był pokryty musem. Schładzamy przez noc w lodówce.

Składniki na polewę:
- czekolada gorzka dobrej jakości (100g)
- pół szklanki śmietanki kremówki

Czekoladę i kremówkę ogrzewamy w kąpieli wodnej aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką. Truskawkową bombę wykładamy na talerz i polewamy czekoladą.



0 komentarze:

Prześlij komentarz