sobota, 8 lutego 2014

Zawsze chciałam zrobić kotlety z mielonej ryby.. tak, tak.. robiłam je po raz pierwszy! A Wy? Lubicie je? Dziś do kotlecików klasyczne dodatki.. tłuczone ziemniaki i domowy ogórek kiszony.

Składniki:
- ryba (u mnie tołpyga świeża)
- jajko
- cebula
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- olej rzepakowy


Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym (nie polecam mrożonej ryby, ale jeśli już taką macie, musicie ją rozmrozić i dobrze odcisnąć z niej wodę), mielimy na maszynce do mielenia mięsa, cebulę również mielimy. Rybę doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy jajko i odrobinę bułki tartej. Formujemy kotleciki i smażymy na średnim ogniu (żeby nie przypalić wierzchu, ale żeby ryba w środku była usmażona).






0 komentarze:

Prześlij komentarz