wtorek, 18 lutego 2014

Kolejna wariacja na temat lubianych przez wszystkich pulpecików :D Dzisiaj pomocnik kroił ze mną warzywa.. danie przygotowanie razem smakowało zatem stokroć lepiej :D Podane zostało z klasycznymi dodatkami czyli tłuczonymi ziemniakami i mizerią.

Skłądniki:
- mięso wieprzowe
- marchew
- seler
- pietruszka
- pomidory w puszce krojone
- por
- jajko
- czosnek
- cebula
- sól
- pieprz cayene
- papryka słodka w proszku
- oregano
- bazylia
- zioła prowansalskie
- gałka muszkatałowa
- olej

Mięso, czosnek i cebulę mielimy, dodajemy sól, zioła prowansalskie, paprykę słodką w proszku i jajko. Wyrabiamy dobrze masę i formujemy dowolnej wielkości pulpeciki.Marchew, seler, pietruszkę i por kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy pulpeciki, dodajemy warzywa i delikatnie mieszamy, podsmażamy chwilkę. Dodajemy pomidory z puszki i podlewamy odrobiną wody. Doprawiamy solą, oregano, bazylią, odrobiną gałki muszkatałowej i pieprzu cayene. Mieszamy wszystko dokładnie i dusimy przez chwilkę tak, żeby warzywa były ugotowane ale pozostały chrupkie (nie lubię rozgotowanych warzyw..).










0 komentarze:

Prześlij komentarz