Taki zestaw jak z chińskiej restauracji nie? Spróbujcie sami w domu zrobić w prosty sposób takie danie, a nie będziecie już jedli na mieście :D
Składniki:
- filet z piersi z kurczaka
- marchewka
- papryka czerwona
- papryka zielona ostra
- grzyby mung
- seler naciowy
- sok z limonki
- ketchup ostry
- sos chilli
- czosnek
- sól
- pieprz
- kapusta biała
- ryż
- ziarna sezamu
- oliwa
Filety z piersi umyć i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z limonki, posolić, dodać siekany czosnek i polać sosem chilli, wymieszać i odstawić. Warzywa pokroić w paski. Grzyby mung przygotować wg instrukcji na opakowaniu (jeśli kupiliście suszone tak jak ja to trzeba je namoczyć a potem ugotować). Ziarna sezamu podprażyć na gorącej patelni i odstawić. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kurczaka przez chwilkę, dodać twarde warzywa, później papryki i grzyby mung (pokrojone drobniej). Poddusić wszystko. Ketchup zmieszać z sosem chilli i odrobiną wody, wlać do kurczaka z warzywami - utworzą sos. Ryż przygotować w ulubiony sposób. Kapustę poszatkować cienko, marchewkę zetrzeć na tarce na grubych okach. Warzywa zasolić, doprawić pieprzem. Rozrobić oliwę z sokiem z cytryny i wymieszać z kapustą. Kurczaka z warzywami podawać posypanego sezamem.
Smakowa Wyspa
»
Dania z Drobiem
» Kurczak po chińsku z grzybami mung podany klasycznie z ryżem i surówką z kapusty
wtorek, 11 lutego 2014
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz