sobota, 15 lutego 2014

Kolejny chlebek :D cieniutka skórka, miękki miąższ.. idealny na kolacje :D

Składniki:
- 200g zakwasu żytniego
- 300g mąki pszennej
- 400g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 350g wody
- 1 łyżka soli
- 5g drożdży
- 1 łyżka roztopionego masła
- pestki dynii
- płatki owsiane do wysypania koszyka

Zarobić ciasto na chleb ze wszystkich składników (pestki dyni dodać na końcu i wyrobić ręcznie). Odstawić w misce do wyrastania do podwojenia objętości. Następnie przełożyć do koszyka i pozostawić żeby wyrosło na jeszcze 1,5-2h. Piec z parą w temperaturze 240st. przez 10 minut a później zmniejszyć na 230st. i piec jeszcze około 20minut.




0 komentarze:

Prześlij komentarz