środa, 30 września 2015

Jeszcze nigdy nie wyszedł mi chleb o tak cudownie wilgotnym miąższu i chrupiącej skórce! Poezja!

Składniki:
- 50g zakwasu żytniego
- 100g mąki orkiszowej pełnoziarsnitej
- 200g mąki pszennej chlebowej
- 200ml wody ciepłej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżki soli
- 5g drożdży (jeśli macie "stary" zakwas możecie pominąć)
- sezam

Wszystkie składniki łączymy razem i wyrabiamy gładkie, sprężyste ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Składamy ciasto i przekładamy do formy. Smarujemy wierzch rozkuconym jajkiem i posypujemy sezamem. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220st. przez 10 minut, z parą wodną (ja wylewam wodę do brytfanki na spodzie piekarnika) potem zmniejszamy temperaturę do 200st. i pieczemy jeszcze 30-35minut.



0 komentarze:

Prześlij komentarz