poniedziałek, 21 września 2015

Składniki na ryż:
- ugotowany na sypko ryż
- jajko
- sos sojowy
- olej sezamowy
- czosnek
- imbir
- odrobina chilli
- olej do woka

Czosnek, imbir i chilli siekamy drobno, rozgrzewamy olej do woka w woku i wrzucamy przyprawy. Dodajemy ryż i cały czas mieszając podsmażamy aż będzie gorący. Jajka mieszamy z sosem sojowym i olejem sezamowym. Wlewamy do gorącego ryżu i mieszamy aż jajka się zetną, ale ryz pozostanie wciąż kleisty.

Składniki na kurczaka:
- filet z kurczaka
- cozsnek
- imbir
- chilli
- sos sojowy
- sos ostrygowy
- olej

Kurczaka kroimy w paski, chilli, czosnek i imbir siekamy drobno. Mieszamy kurczaka z przyprawami i sosami. Marynujemy przez chwilę. Rozgrzewamy olej w woku i obsmażamy kurczaka aż się zrumieni.

Składniki na sałatkę:
- ogórek zielony
- ocet ryżowy
- jasny sos sojowy
- chilli
- imbir
- czosnek
- olej sezamowy

Czosnek, chilli i imbir siekamy drobno, mieszamy z sosej sojowym, octem ryzowym i olejem sezamowym. Ogórki kroimy w półplastry i mieszamy z sosem.

Podajemy ryż posypany dymką z kurczakiem i sałatką z ogórków.


0 komentarze:

Prześlij komentarz