niedziela, 13 września 2015

Uwielbiamy w domu wszyscy takie ostre i wyraziste smaki. Mój 7 letni syn jest wielbicielem chilli! Do tego nasz ulubiony makaron ryżowy i mleko kokosowe. Zupa idealna!

Składniki na zupę:
- dynia
- bulion
- imbir
- chilli
- limonka
- czosnek
- por
- liście limonki kafir
- mleko kokosowe
- sos sojowy
- sos rybny
- sos ostrygowy
- pasta curry czerwona
-  makaron ryżowy
- dymka
- olej

Bulion gotujmy z chilli, imbirem i kilkoma liśćmi limonki kafir. Czosnek i por podsmażamy na oleju, dodajemy pastę curry, pokrojoną w kostkę dynię i dusimy wszystko podlewając bulionem, aż dynia będzie miękka. Blendujemy wszystko i doprawiamy sosem rybnym, sojowym i ostrygowym. Ścieramy skórkę z limonki i wyciskamy sok. Dodajemy mleko kokosowe (zostawiamy niewielką ilość do dekoracji).

Składniki na pulpeciki:
- mięso drobiowe zmielone
- czosnek
- imbir
- dymka
- chilli
- sos sojowy
- ocet ryżowy
- sos rybny
- olej do woka

Mięso doprawiamy sosem sojowym i octem ryżowym oraz dodajemy posiekane drobno chilli, imbir, czosnek i dymkę. Formujemy niewielkie pulpeciki (najłatwiej jest je formować wilgotnymi dłońmi). Podsmażamy pulpeciki na gorącym oleju do zrumienienia z każdej strony i wrzucamy do lekko gotującej się zupy.

Podajemy zupę z makaronem ryżowym przygotowanym wg instrukcji na opakowaniu oraz chilli i dymką.



0 komentarze:

Prześlij komentarz