Bardzo rzadko, ale jednak czasami się tak zdarza, że mam ochotę na słodki obiad... pamiętacie takie kluski na parze z przedszkola? Moje dziecko mówiło kiedyś o nich...
Składniki na pampuchy:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 20g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 3 żółtka
- 50g miękkiego masła
Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Następnie ciasto wałkujemy na grubość około 2cm, wykrawamy szklanką bułeczki i układamy na blaszce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Parujemy na papierze do pieczenia (papier układamy na kratce do parowania i przebijamy nożem tak żeby miał dziurki- można bez papieru ale pampuchy lubią przyklejać się do kratki). Czas trwania parowania zależy od wielkości klusek, ale będzie to około 15 minut.
Składniki na sos:
- maliny
- borówki amerykańskie
- truskawki
- cytryna
- cukier
- śmietana
Owoce wrzucamy do garnka i gotujemy. Dodajemy cukier do smaku, odrobinę skórki z cytryny i na końcu śmietanę. Sosem polewamy pampuchy.
Smakowa Wyspa
»
Dania bezmięsne
»
Dania z owocami
»
Desery
» Kluski (pampuchy) na parze z sosem z owoców leśnych
piątek, 11 września 2015
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz