piątek, 11 września 2015

Bardzo rzadko, ale jednak czasami się tak zdarza, że mam ochotę na słodki obiad... pamiętacie takie kluski na parze z przedszkola? Moje dziecko mówiło kiedyś o nich...

Składniki na pampuchy:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 20g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 3 żółtka
- 50g miękkiego masła

Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Następnie ciasto wałkujemy na grubość około 2cm, wykrawamy szklanką bułeczki i układamy na blaszce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Parujemy na papierze do pieczenia (papier układamy na kratce do parowania i przebijamy nożem tak żeby miał dziurki- można bez papieru ale pampuchy lubią przyklejać się do kratki). Czas trwania parowania zależy od wielkości klusek, ale będzie to około 15 minut.

Składniki na sos:
- maliny
- borówki amerykańskie
- truskawki
- cytryna
- cukier
- śmietana

Owoce wrzucamy do garnka i gotujemy. Dodajemy cukier do smaku, odrobinę skórki z cytryny i na końcu śmietanę. Sosem polewamy pampuchy.



0 komentarze:

Prześlij komentarz