czwartek, 3 września 2015

Cudownie słodkie, soczyste i rozpływające się w ustach.. klasyk, który wyprzedza chyba tylko sernik i szarlotka.

Składniki:
- 32 g drożdży
- 1 szklanka letniego mleka 
- 1/2 szklanki cukru 
- 45g  rozpuszczonego masła 
- 1 jajko
- 1 żółtko 
- 3 szklanki mąki pszennej 
- śliwki węgierki 

Składniki na lukier:
- cukier puder
- sok z cytryny
Wszystkie składniki na ciasto wyrobić, pozostawić do wyrośnięcie w ciepłym miejscu na około 1h. Ciasto wyłożyć na blachę (30x40 lub mniejszą wtedy wyjdzie wyższe po prostu) i powciskać w niego przecięte na pół i oczyszczone z pestek śliwki (skórką do dołu). Pozostawić jeszcze ja chwilę do podrośnięcia. Piec w temp. 180st przez około 40 minut (do suchego patyczka). Cukier puder zmieszać z sokiem z cytryny na gęsty lukier i polać jeszcze ciepłe ciasto. 



0 komentarze:

Prześlij komentarz