Składniki:
- 32 g drożdży
- 1 szklanka letniego mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 45g rozpuszczonego masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 3 szklanki mąki pszennej
- śliwki węgierki
Składniki na lukier:
- cukier puder
- sok z cytryny
Wszystkie składniki na ciasto wyrobić, pozostawić do wyrośnięcie w ciepłym miejscu na około 1h. Ciasto wyłożyć na blachę (30x40 lub mniejszą wtedy wyjdzie wyższe po prostu) i powciskać w niego przecięte na pół i oczyszczone z pestek śliwki (skórką do dołu). Pozostawić jeszcze ja chwilę do podrośnięcia. Piec w temp. 180st przez około 40 minut (do suchego patyczka). Cukier puder zmieszać z sokiem z cytryny na gęsty lukier i polać jeszcze ciepłe ciasto.
0 komentarze:
Prześlij komentarz