czwartek, 17 września 2015

Uwielbiam wygląd tego ciasta! A do tego smakuje wspaniale! Kruche, chrupiące ciasto, waniliowe jabłka i do tego bita śmietana albo lody waniliowe!

Składniki na ciasto:
- 300g mąki
- 200g masła
- 50g cukru pudru
- 1 jajko

Zagniatamy kruche ciasto i wkładamy do lodówki na 30-60minut.

Składniki na nadzienie jabłkowe:
- około 1kg jabłek (zależy jak dużą macie blachę na tartę, moja ma 22cm)
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- 20g masła
- laska wanilii

Jabłka obieramy i kroimy na ósemki. Na patelni karmelizujemy cukier z wodą, jak już będzie miał złoty kolor dodajemy masło i jabłka. Dusimy aż jabłka będą przeźroczyste, dodajemy wanilię. Studzimy.

Ciasto dzielimy na 2 części (jedna większa druga mniejsza). Większą wałkujemy i wykładamy nią spód blachy na tartę. Wykładamy na to zimne jabłka, z mniejszej części wałkujemy i wycinamy kratkę. Pieczemy w temp. 190st przez 40-50minut.
Podajemy z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.





0 komentarze:

Prześlij komentarz