sobota, 26 września 2015

Coś słodkiego w naszym domu oznacza dużo czekolady :D A to ciasto oprócz bananów i jajek zawiera tylko czekoladę! Nie ma w nim ani grama mąki :D Jest to ciasto bezglutenowe :D Jako dodatek wybrałam orzeźwiające lody o smaku mohito idealnie przełamujące wytrawny smak gorzkiej czekolady.

Składniki:
- 2 banany
- 200g gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki kakao
- 2 jajka
- 1/4 szklanki miodu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Czekoladę posiekać drobno. Banany zmiksować na puree. Wszystkie składniki oprócz sody zmiksować razem na gładką masę (będzie dość rzadka). Na koniec dodać sodę i wszystko dokładnie połączyć. Piec w formie o wielkości 22x22cm w temperaturze 170st. przez około 25-30 minut (sprawdźcie patyczkiem czy ciasto nie jest surowe- patyczek będzie mokry z czekolady, ale nie będzie obklejony surowym ciastem). Ja podałam ciasto z lodami o smaku mohito i listkiem mięty polane czekoladą. Ciasto jest mocno wilgotne i wytrawne.



0 komentarze:

Prześlij komentarz