sobota, 3 października 2015

Kaczka jest idealna na sobotnią gościnną kolację... zawsze robi wrażenie. Tym razem w lekko korzennych klimatach, z dodatkiem klusek śląskich (ulubione mojego syna) oraz marynowanych buraczków.

Składniki na kaczkę:
- kaczka
- sos ostrygowy
- sól
- cynamon
- ziele angielskie
- goździki
- jałowiec
- liść laurowy
- miód
- pieprz
- majeranek
- czerwone wino

Kaczkę nacieramy solą i pieprzem. Łączymy sos ostrygowy, miód, majeranek, cynamon i pozostałe przyprawy. Nacieramy kaczkę marynatą. Odstawiamy do lodówki na noc lub na kilka godzin. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200st. wstawiamy kaczkę w naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Pieczemy około 2-2,5godzin podlewając od czasu do czasu czerwonym winem. Odlewamy odrobinę wytopionego s kaczki sosu na patelnię, dodajemy czerwone wino i redukujemy gotując aż sos zgęstnieje. Podajemy kaczkę z kluskami śląskimi polewając sosem.




0 komentarze:

Prześlij komentarz