sobota, 26 września 2015

Czasami tak niewiele trzeba, żeby danie było eleganckie, wykwintne i nadawało się na sobotnią kolację. Dodatek wina uszlachetnia każdą potrawę.

Składniki:

- filet z kurczaka
- szalotka
- pieczarki
- tymianek
- oregano
- czerwone wino
- koncentrat pomidorowy
- sól
- pieprz
- olej

Kurczaka kroimy w cienkie plastry, oprószamy solą i pieprzem. Szalotkę kroimy w plastry. Rozgrzewamy olej na głębokiej patelni, obsmażamy kurczaka na rumiano, dodajemy szalotkę i zioła. Pieczarki kroimy w grubsze plastry i dodajemy do mięsa. Obsmażamy wszystko i podlewamy winem. Dusimy przez kilkanaście minut. Doprawiamy sos i zagęszczamy odrobiną koncentratu pomidorowego. Ja podałam kurczaka z kaszą jęczmienną i domową sałatką chilli z ogórka (taka sałatkę robią do słoików na zimę).




0 komentarze:

Prześlij komentarz