Przepyszny, aromatyczny kurczak i świeża, orzeźwiająca salsa z awokado i pomidorem.
Składniki na kurczaka:
- podudzia i udka z kurczaka
- oregano
- czosnek
- papryka ostra wędzona
- sos sojowy
- przecier pomidorowy
- sól
- sol z limonki
Kurczaka myjemy i dzielimy na porcje. Mieszamy sos sojowy z przecierem, sokiem z limonki, papryką wędzoną oraz ziołami. Czosnek siekamy i rozcieramy z solą. Nacieramy kurczaka marynatą i czosnkiem. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin (lub na całą noc). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st. obracając kilka razy i podlewając marynatą- pod koniec obracamy skórką do góry i pieczemy s funkcja grill. Podajemy z ryżem i salsą.
Składniki na salsę:
- pomidor
- ogórek zielony
- awokado
- chilli
- czosnek
- sól
- limonka
- oliwa
Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Ścieramy skórkę z limonki i skrapiamy sokiem awokado dokładnie mieszając (sok z limonki zapobiegnie ciemnieniu miąższu). Pomidora kroimy w kostkę, ogórka w plasterki. Czosnek i chilli siekamy drobno, mieszamy z solą i oliwą. Dodajemy do awokado, pomidora i ogórka. Mieszamy wszystko dokładnie.
środa, 30 września 2015
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz