piątek, 17 października 2014

Taka zapiekankę robiła zawsze moja babcia w piątki :D Bardzo szybkie i proste w wykonaniu danie, jedynie trzeba poczekać aż się upiecze :D zapiekanka jest w wykonaniu jeszcze szybsza jeśli tak jak ja macie maszynkę która kroi na cieniutkie plastry ziemniaki i cebulę a marchew trze na grube oka :D

Składniki:
- ziemniaki
- marchew
- cebula
- filet z ryby ( u mnie czerniak)
- świeży tymianek
- świeże oregano
- oliwa
- sól
- pieprz
- papryka ostra w proszku
- cytryna

Ziemniaki i cebulę kroimy w cienkie plastry, marchew ścieramy na grubych okach. Warzywa przekladamy do żaroodpornego naczynia, mieszamy ze świeżymi ziołami, oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Rybę myjemy, kroimy na kawałki, upewniamy się, że nie ma ości, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, opruszamy ostrą papryką i układamy na warzywach. Podlewamy wszystko niewielką ilością wody (dosłownie pół szklanki). Wkładamy do nagrzanego do 200st. piekarnika na około 40-45minut (aż ziemniaki będą miękkie). Posypujemy świeżym tymiankiem, moi chłopcy lubią taką zapiekankę jeść z ketchupem.










0 komentarze:

Prześlij komentarz