Gruszki dostałam od teściowej w większej ilości.. nie do przejedzenia.. więc postanowiłam zrobić z nich przetwory :D Imbir i gruszka to znakomici przyjaciele, więc musiałam ich dać razem do słoika. Nie uznaję wszelkiego rodzaju "fixów" więc do przygotowania konfitury użyłam jedynie dobrego cukru trzcinowego.
Składniki:
- 2kg gruszek
- 2cm świeżego imbiru
- 300g cukru trzcinowego
- cytryna
Gruszki obrać i pokroić w kostkę, otrzeć skórkę z cytryny, skropić sokiem z cytryny zasypać cukrem i zetrzeć imbir. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Gdy puszczą sok gruszki gotować na wolnym ogniu aż do uzyskania ulubionej konsystencji konfitury. Przełożyć do słoików, pasteryzować 20 minut.
wtorek, 7 października 2014
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz