Składniki:
- makaron spaghetti
- boczek
- cebula czerwona
- czosnek
- jajka
- śmietana kwaśna
- pieprz
- sól
- parmezan
W tym daniu ważne jest wyważenie czasu.. musicie je przygotowywać dopiero wtedy jak goście (lub głodny mąż) praktycznie stoją już w drzwiach.. żeby wszystko poszło szybciej miejcie cały czas wodę na makaron na ogniu :D. Jedyne co można zrobić wcześniej to posiekać cebulę, czosnek, pokroić drobno boczek, zmieszać jajka z odrobiną śmietany- doprawić solą i pieprzem- oraz zetrzeć parmezan. Gdy już mamy przygotowane te składniki to podsmażamy boczek aż do zrumienienia, w tym czasie wrzucamy już makaron do gotowania. Gdy tłuszcz z boczku się wytopi dodajemy cebulę i czosnek. Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy do patelni z podsmażonym boczkiem, zmniejszamy gaz na minimum i wlewamy zmieszane ze śmiateną i przyprawami jajka. Wszystko delikatnie mieszamy, dodajemy parmezan i podgrzewamy aż sos zacznie nabierać kremowej, gęstej konsystencji i pokryje cały makaron (w tym momencie całe danie możemy zepsuć trzymając je na zbyt dużym ogniu- jeśli macie naczynie które trzyma ciepło to możecie nawet gaz wyłączyć zanim wlejecie jajka, a już na pewno ściągnijcie patelnie z płyty grzewczej- grunt to nie zrobić z jajek jajecznicy). Podajemy makaron opruszony parmezanem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz