sobota, 18 października 2014

Ktoś kto jest wiecznie na diecie ale kocha gotować i jeść tak jak ja musi szukać sposobów na to, żeby jeść wszystko co lubi a mimo tego chudnąć (no albo chociaż utrzymywać wagę hehehe). Oto sposób na odchudzenie pizzy, dość spora porcja bo połowa takiej pizzy (4 kawałki) ma nie więcej niż 300kcal, a odchudzenie jej wiąże się przede wszystkim ze zrobieniem najcieńszego jakie można ciasta (uwlebiam takie cienkie, chrupiące ciasto) oraz z użyciem minimalnej ilości dobrej jakości sera (który w pizzy jest największą bombą kaloryczną).

Składniki na ciasto (z takiej ilości składników robię dużą pizze o średnicy około 33cm):
- 100g mąki
- 50g wody
- 1/4 łyżeczki cukru
- 8g świeżych drożdży
- kilka kropel oliwy
- szczypta soli

Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Początkowo wydaje się, że z takiej ilości mąki nie będzie się dało uformować placka o średnicy ponad 30cm, ale spokojnie kula dzięki drożdżom urośnie, a elastyczność ciasta sprawi, że uda Wam się na pewno rozciągnąć je na taką wielkość :D

Składniki do pizzy:
- koncentrat pomidorowy
- czosnek
- cebula
- papryka czerwona
- kukurydza
- pieczarki
- ser mozzarella (około 40-50g)
- oliwki czarne
- sól
- oregano

Ciasto na pizze formujemy w cieniutki, okragły placek. Pizzy się nie wałkuje, dobrze zrobione ciasto na pizze rozkłada się na blaszce posmarowanej oliwą poprzez ugniatanie i rozciąganie palcami. U mnie czarny kolor blachy niemal prześwituje przez dobrze uformowane ciasto na mega cieniutką pizze. Piekarnik rozgrzewamy do temp 235st. (termoobieg i grzałka od dołu). Czosnek wyciskamy, zasalamy, mieszamy z koncentratem pomidorowym i oregano. Paprykę, pieczarki i oliwki kroimy. Pizze smarujemy sosem pomidorowym, rozkładamy warzywa, wkładamy do piekarnika na sam dół. Gdy brzegi pizzy zaczną się rumienić posypujemy serem i zapiekamy aż do rozpuszczenia sera. Pizze dzielimy na 8 kawałków.








0 komentarze:

Prześlij komentarz