środa, 22 października 2014

"Mięso na patyku" jest miłą odmianą w stosunku do gulaszy i pieczeni :D lubię estetykę szaszłyków, równo ułożone, kolorowe składniki :D ja podałam je z surówką z białej rzodkwi z dodatkiem jabłka, w sumie wyszedł dość ciekawy gorzko-kwaśny smak.. wg mnie idealnie pasujący do smaku koziego sera i przypraw :D

Składniki:
- polędwica wieprzowa
- papryka czerwona
- oliwki czarne
- twardy ser kozi
- sól
- pieprz gruboziarnisty
- zioła prowansalskie
- oliwa
- biała rzodkiew
- kwaśne jabłko
- majonez
- cukier
- kilka gałązek oregano świeżego

Zaczynamy od umycia i pokrojenia mięsa w większe kawałki. Posypujemy je solą, pieprzem oraz ziołami, polewamy oliwą i mieszamy z przyprawami. Kroimy paprykę i ser w kostkę. Nadziewamy szaszłyki na patyczki, smażymy na patelni grillowej ze wszystkim stron, pod koniec przykrywamy i dusimy przez chwilę, żeby papryka zmiękła, a mięso było usmażone również przy patyczku. Rzodkiew obieramy i kroimy obieraczką w cienkie, długie paski, jabłko ścieramy na grubych okach. Solimy, dodajemy cukier, pieprz, odrobinę majonezu i mieszamy dokładnie. Szaszłyki podałam z naszym ulubionym smażonym na sypko ryżem, dekorując danie świeżą bazylią.










0 komentarze:

Prześlij komentarz