sobota, 11 kwietnia 2020

Mój ulubiony. Pełen bakalii i wilgotny. Typowo angielske ciężkie ciasto ucierane z chrupiącą skórką. Słodki przysmak na Wielkanoc.

Składniki:
- 300g masła 
- 150g  cukru
- 6 jaj 
- 430g mąki
- 400g bakalii (rodzynki, kandyzowane owoce, daktyle, suszone morele i śliwki)
- 1 łyżka proszku do pieczenia 
- 150ml rumu

Dzień wcześniej namocz rodzynki w rumie. Resztę bakalii pokrój w kostkę. Masło utrzeć z cukrem i dodawać po 1 jajku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszac bakalie, rum wlać do ciasta razem z rodzynkami. Piec w keksówce w piekarniku rozgrzanym do 170st. przez około 40-45 minut (do suchego patyczka). 

0 komentarze:

Prześlij komentarz