Składniki na biszkopt:
- 4 jaja
- pół szklanki cukru
- 5 łyżek mąki
- 100ml oleju
Jajka ubić z cukrem do białości. Wymieszać z mąką i olejem bardzo delikatnie. Przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm i piec w temp. 180st do suchego patyczka (około 30-35 minut). Biszkopt wystudzić i przekroić pół.
Składniki na jabłka w galaretce:
- 6 jabłek
- 1 galaretka cytrynową
- cynamon
Jabłka poddusić na patelni z cynamonem, galaretkę rozpuścić w 400ml wody. Wymieszać jabłka z galaretką i przestudzić. Jak zacznie tężeć włożyć galaretkę z jabłkami na jednej biszkopt i przykryć drugim. Włożyć do lodówki.
*przekładam zawsze biszkopty w rancie od tortownicy
Składniki na smietankową piankę:
- 200ml śmietanki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- cynamon do posypania
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (bez zagotowania). Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać żelatynę i dokładnie połączyć składniki. Włożyć na wierzch schłodzonego wcześniej ciasta. Gdy wszystkie warstwy stężeją wyciągnąć ciasto z rantu, posypać cynamonem.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz