sobota, 11 kwietnia 2020

Jeśli lubicie majonez a nigdy nie robiliście domowego to najwyższy czas spróbować! W Wielkanoc można się bezkarnie objadać majonezem bez wyrzutów sumienia. 

Z tych składników wyjdzie Wam duży słoik majonezu. Można zrobić z połowy porcji. 

Składniki:
- 2 jaja 
- 2 łyżki musztardy 
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- sok z 1 cytryny (nie całej jeśli jest duża 8 soczysta)
- pieprz wg uznania
- 600ml oleju

Jajka i pozostałe składniki wkładamy do pojemnika w którym będziemy ubijać m majonez (jarobię go w thermomix ale możecie użyć blendera). Miksujemy dodając cienkim strumieniem olej. To bardzo ważne, żeby olej lać cienką strużką wtedy uzyskamy idealną konsystencję majonezu. Po wlaniu całego oleju majonez jest gotowy. Może wydawać się na początku żeby rzadki, ale po schlodzeniu w lodówce robi się bardziej gęsty. 
P.s oczywiste nie będzie nigdy tak gęsty jak te sklepowe ze sztucznymi zagestnikami ale pokochacie go za smak! Dodaje go i do salatek i do kanapek.

0 komentarze:

Prześlij komentarz