Składniki:
- 300g zakwasu pszennego
- 160g letniej wody
- 60g mleka
- 550g mąki pszennej
- 12g soli
- można dodać 5g drożdży jeśli zakwas jest młody
Wszystkie składniki poza solą mieszamy (jeśli dodajemy drożdże to dopiero w kolejnym etapie razem z solą). Odstawiamy na 30 min. Po tym czasie dodajemy sól i wyrabiamy sprężyste i gładkie ciasto o zwartej konstytucji. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 6h składając co 2h.
Przekładamy do wyrastania do kosza aż do podwojenia objętości.
Pieczemy w temp. 250st. przez 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 240st. i smarujemy chleb wodą za pomocą pędzla. Pieczemy jeszcze 20 minut smarując wodą jeszcze kilka razy - to da ten efekt błyszczącej skórki.
Chleb koniecznie odstaw do wystudzenia.
Smacznego!
P.s zakwas pszenny najłatwiej zrobić dokarmiając przez 2-3 dni niewielką ilość zakwasu żytniego mąką pszenną pełnoziarnistą
0 komentarze:
Prześlij komentarz