sobota, 11 kwietnia 2020

Robiąc ją z dwójką dzieci i awariami pt.sprzątanie rozbitego jajka myślałam, że nic z niej nie będzie (masło po ubiciu z cukrem i jajami zrobiło się bardzo rzadkie) ale zaryzykowaliśmy i się udała. Jest bardziej miękka i puszysta, wilgotna i cytrynowa w smaku. Taką lubimy najbardziej.

* z tej ilości ciasta zrobiliśmy babkę w tortownicy o średnicy 16cm i barana

Składniki:
- 250g masła 
- niecała szklanka cukru
- 4 jaja
- 300g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
- 150ml soku z cytryny i otarta z niej skórka

Masło utrzeć z cukrem. Dostawać po 1 jajku cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia i dodać do utartego z cukrem i jajami masła naprzemian z sokiem i skórką z cytryny. Piec w temp. 160 st przez godzinę w formie wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz