niedziela, 19 kwietnia 2020

Chleb o bardzo lepkim i wilgotnym miąższu i chrupiącej skórce. Bardzo prosty w wykonaniu. Ciasto nie jest wymagające i nawet jeśli pierwszy raz pieczenie chleb na zakwasie to ten wyjdzie znakomicie. Wymaga natomiast trochę więcej czasu niż pieczywo na drożdżach, ale wystarczy zacząć rano by na lunch był pyszny i ciepły chleb lub późnym popołudniem by przed północą wyciągnąć chleb do zjedzenia na śniadanie.

Składniki na zaczyn:
- 200g zakwasu żytniego
- 160g cieplej wody 
- 220g mąki żytniej jasnej

Zaczyn wyrobić i odstawić na 3-4h do wyrośnięcia w bardzo ciepłym miejscu. Ja wkładam do piekarnika rozgrzanego do 35st na  każdym etapie wyrastania.

Składniki na chleb:
- cały zaczyn
- 400g mąki pszennej
- 100g mąki pszennej pełnoziarnistej 
- 300g ciepłej wody 
- 15g soli 
- 4g drożdży (opcjonalnie)

Wyrobić ciasto na chleb. Będzie dość luźne. Odstawić do wyrośnięcia w misce natartej olejem na około 1-1,5h.
Następnie przełożyć do formy i odstawić jeszcze na 0,5-1h.
Piec w temperaturze 240st przez 10 minut a później w 215st przez 15-20 minut.
Chleb studzić na kratce.

0 komentarze:

Prześlij komentarz