Składniki na zaczyn:
- 200g zakwasu żytniego
- 160g cieplej wody
- 220g mąki żytniej jasnej
Zaczyn wyrobić i odstawić na 3-4h do wyrośnięcia w bardzo ciepłym miejscu. Ja wkładam do piekarnika rozgrzanego do 35st na każdym etapie wyrastania.
Składniki na chleb:
- cały zaczyn
- 400g mąki pszennej
- 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 300g ciepłej wody
- 15g soli
- 4g drożdży (opcjonalnie)
Wyrobić ciasto na chleb. Będzie dość luźne. Odstawić do wyrośnięcia w misce natartej olejem na około 1-1,5h.
Następnie przełożyć do formy i odstawić jeszcze na 0,5-1h.
Piec w temperaturze 240st przez 10 minut a później w 215st przez 15-20 minut.
Chleb studzić na kratce.
0 komentarze:
Prześlij komentarz