wtorek, 28 kwietnia 2020

Bardzo delikatne i puszyste mimo dodatku mąki pełnoziarnistej. Mięciutkie i pachnące! Polecam. 

Składniki:
- 225 mąki pszennej 
- 225 mąki pszennej pełnoziarnistej 
- 25g drożdży 
- 50g masła roztopionego 
- 300ml ciepłego mleka 
- 2 łyżeczki cukru 
- 2 płaskie łyżeczki soli 

Z drożdży, mleka i cukru zrobić rozczyn. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1-1,5h (do podwojenia objętości). Uformować bułki (u mnie bułki z tzw. przedziałkiem, po ugotowaniu kulki szpatułką robimy przedziałkiem pilnując żeby nie przekroić bułki na pół). Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w temperaturze 220st. przez 15-20 minut do zrumienienia.

0 komentarze:

Prześlij komentarz