wtorek, 5 maja 2020

Pyszne i puszyste bułeczki. Wilgotne dzięki żytniej mące. Delikatna chrupiąca skórka. 

Składniki na 8 bułek:
- 20g drożdży
- 250g ciepłego mleka 
- 1/2 łyżeczki cukru
- płaska łyżeczka soli
- 100g mąki żytniej jasnej 
- 400g mąki pszennej 
- 1 jajko
- 60g roztopionego masła

Rozpuścić w mleku drożdże z cukrem. Odstawić na 10 minut. Z pozostałymi składnikami wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrastania na około 1,5h (do podwojenia objętości). Po tym czasie uformować bułki i odstawić do wyrośnięcia na jeszcze 30 minut. Przed pieczeniem naciąć na krzyż ostrym nożem. Piec w temperaturze 220st. przez 15-20 minut. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz