środa, 1 kwietnia 2015

Taki mały eksperyment smakowy :D kupiłam w końcu rozsławiony ostatnio we wszystkich programach kulinarnych jarmuż.. Czekał na pomysł.. a, że nadarzyła się okazja w postaci wieczornego spotkania przy winie to stworzyłam taką oto sałatkę:

Składniki:
- jarmuż
- marchew
- czerwona kapusta
- pomiodry
- ser kozi
- mięso wołowe (u mnie stek z rostbefu)
- sól
- pieprz
- jogurt naturalny
- musztarda
- olej z pestek winogron
- sok z cytryny
- pieprz kolorowy w całości

Zaczynamy od przygotowania mięsa. Stek lekko rozbijamy ręką, smarujemy olejem, rozgrzewamy patelnię grillową i obsmażamy mięso z każdej strony. Odstawiamy żeby odpoczęło przykrywając folią aluminiową. W tym czasie myjemy warzywa. Jarmuż rwiemy na mniejsze kawałki, pozbywając się grubych łodyg. Marchew obieramy i ścieramy obieraczką na długie paski. Kapustę kroimy w paseczki. Łączymy w misce jarmuż, kapustę i marchew, solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i olejem z pestek winogron. Mieszamy dokładnie. Kroimy pomidory i ser kozi w kostkę, dodajemy do warzyw. Doprawiamy mięso solą i pieprzem, kroimy na cienkie paski. Wykładamy warzywa na głęboki talerz, układamy na wierzchu mięso. Jogurt naturalny mieszamy z musztardą, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Polewamy sosem mięso, dekorujemy kolorowym pieprzem.




0 komentarze:

Prześlij komentarz