niedziela, 29 marca 2015

Wspaniała delikatna ryba, kus-kus z dodatkiem warzyw i ostry sos chrzanowy... niedzielny obiad w wielkim stylu!

Składniki:
- łosoś dzwonka
- kus-kus
- pomidor
- ogórek zielony
- oliwki
- cytryna
- limonka
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- jogurt naturalny
- chrzan świeży
- świeży tymianek
- szczypiorek

Rybę umyć, oczyścić z łusek, skropić cytryną, doprawić solą i pieprzem oraz posypać odrobiną tymianku. Posmarować dno naczynia żaroodpornego oliwą, ułożyć rybę, na każdy kawałek położyć plasterek cytryny, przykryć folią i piec w rozgrzanym do 200st. piekarniku około 20minut. W tym czasie zalać kus-kus wrzątkiem, ogórka, pomidora i oliwki pokroić w kostkę. Chrzan obrać i zetrzeć na drobnych okach na tarce, posolić i skropić sokiem z cytryny. Dodać jogurt naturalny, doprawić pieprzem i odstawić, żeby się przegryzło. Kus-kus skropić sokiem z limonki, doprawić solą, połączyć z warzywami i szczypiorkiem. Podawać kus-kus z rybą i sosem chrzanowym.












0 komentarze:

Prześlij komentarz