wtorek, 7 kwietnia 2015

Czyli jak ugościć rodzinę w Wielkanocny Poniedziałek :D Soczysta kaczka z jabłkami a do tego wspaniała surówka z czerwonej kapusty z żurawiną i ulubione kluski śląskie mojego syna z aromatycznym sosem. Czy może być lepszy obiad?

Składniki na kaczkę:
- kaczka
- olej
- papryka w proszku
- sól
- majeranek
- curry w proszku
- jabłka (kwaśne i soczyste, najlepiej szara reneta)

Dzień przed planowanym obiadem kaczkę natrzeć mieszanką przypraw połączoną w gęsta papkę olejem. Odstawić na cała noc w chłodne miejsce. Przygotować duże naczynie żaroodporne z przykrywą, jabłka obrać i pokroić w ćwiartki, napchać nimi kaczkę. Piec kaczkę pod przykryciem, piersiami do dołu w piekarniku rozgrzanym do 180st. przez około 2,5godziny. Następnie odlać część wytopionego z niej sosu do garnka, obrócić kaczkę piersiami do góry i piec jeszcze pół godziny. Na ostatnie 10-15 minut piec kaczkę bez przykrycia z włączoną funkcją grill, żeby skórka na piersiach była chrupiąca. Odlane do garnka soki gotować na dużym ogniu aż zgęstnieją i utworzą aromatyczny sos. Gorący sos przelać do sosjerki tuż przed podaniem.



Składniki na surówkę:
- czerwona kapusta
- cebula
- olej
- sól
- pieprz
- czerwone wino
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sok z cytryny
- żurawina

Kapustę pokroić cienko w paski, cebulę posiekać. Rozgrzać olej w głębokiej patelni, zeszklić cebulę, dodać kapustę i lekko podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem, dodać liść laurowy i ziele angielskie oraz podlać czerwonym winem. Dusić aż do miękkości. Dodać żurawinę i skropić wszystko sokiem z cytryny. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.








0 komentarze:

Prześlij komentarz