wtorek, 28 kwietnia 2015

Jak zwykle szybkie i smakowite danie z makaronu.. wiecie już, że uwielbiam makaron! Podejrzewam, że gdybym się nie urodziła w Polsce to byłabym włoską księżniczką (phii.. :P) To danie to troszkę taka wariacja na temat Spaghetti alla Carbonara.. tyleże jak większość moich ostatnich dań jest to wersja odchudzona :D zamieniłam śmietanę na jogurt naturalny, a boczek zastąpiłam nieco chudszą kiełbasą. Do tego dodałam rewelacyjne pomidorki truskawkowe.

Składniki:
- makaron penne pełnoziarnisty
- kiełbasa
- cebula czerwona
- czosnek
- pomidorki truskawkowe
- jogurt naturalny
- jajko
- bazylia
- parmezan
- sól
- pieprz

Makaron gotujemy al dente. Rozgrzewamy głęboką patelnię. Kroimy kiełbasę w drobna kostkę, podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w półkrążki cebulę i posiekany czosnek. Wszystko dokładnie przesmażamy. Gdy kiełbasa jest już zrumieniona dodajemy przekrojone na połówki pomidorki truskawkowe i posiekane w paski listki bazylii. Wszystko dokładnie mieszamy, makaron odcedzamy. Mieszamy jogurt z jajkiem i dodajemy do makaronu. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy sporą ilość parmezanu startego na drobnej tarce. Podajemy posypane poszarpanymi listkami bazylii i drobno startym parmezanem.







0 komentarze:

Prześlij komentarz