piątek, 3 kwietnia 2015

Szybkie i wykwintne danie? Czy to w ogóle możliwe? Jasne! Przedstawiam Wam obłędnie pyszne i proste w wykonaniu spaghetti z krewetkami. Może niektórzy się obruszą, że dodaje do sosu z owocami morza sera (podobno odwieczna zasada brzmi, że nie łączymy serów i owoców morza), ale niejeden z moich autorytetów kulinarnych tak właśnie robił, przekonując zarazem, że będąc we Włoszech widział jak prawdziwi Włosi bez problemu łączą ze sobą te dwa rodzaje produktów. Oczywiście traktujemy wtedy ser jako przyprawę nie jako jeden ze składników dania.

Składniki:
- makaron pełnoziarnisty spaghetti
- krewetki
- pomidory krojone w puszce
- koncentrat pomidorowy
- czosnek
- chilli
- papryka ostra wędzona
- olej
- sól
- pieprz
- sos sojowy
- sos rybny
- oregano
- sok z cytryny
- parmezan

Nastawiamy wodę na makaron w dużym garnku. Czosnek i chilli siekamy i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Dodajemy krewetki i pomidory w puszce. Doprawiamy oregano, papryką wędzoną, solą, pieprzem oraz sosem sojowym i rybnym do smaku. Dodajemy odrobinę koncentratu do zagęszczenia sosu, skrapiamy wszystko sokiem z cytryny. Ugotowany al dente makaron przekładamy do sosu, posypujemy startym parmezanem i mieszamy. Dekorujemy wiórkami parmezanu i bazylią, podajemy gorące.










0 komentarze:

Prześlij komentarz