Składniki na sos pomidorowy z mięsem:
- mięso mielone (wieprzowe)
- pomidory z puszki
- passata pomidorowa
- oregano
- bazylia
- papryka ostra wędzona
- sól
- pieprz
- cebula
- czosnek
- oliwa
Oliwę rozgrzewamy na patelni, cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą, ziołami oraz paprykę. Obsmażone mięso zalewamy passatą pomidorową i dodajemy krojone pomidory z puszki. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku.
Składniki na sos beszamel:
- masło
- mąka pszenna
- mleko
- sól
- pieprz
- gałka muszkatałowa
W rądelku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy energicznie trzepaczką (masło i mąkę podgrzewamy w równych proporcjach objętościowych). Do przesmażonej mąki (zanim jeszcze zacznie się rumienić) stopniowo dolewamy zimne mleko i mieszamy tak żeby powstać gęsty sos. Doprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością gałki muszkatałowej.
Układanie:
- płaty lasagne
- parmezan starty
- oliwa
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy płaty lasagne (ja używam takich, których nie trzeba wcześniej gotować) na płaty wykładamy sos pomidorowy, na sos pomidorowy parmezan, na to sos beszamelowy, znowu płaty lasagne, sos pomidorowy, ser, beszamel.. kończymy posypując serem. Zapiekamy lasagne pod przykryciem przez około 30minut w temperaturze 200st.
Znacie moje upodobanie do świeżych i chrupiących dodatków, do wszystkiego co się da, więc i lasagne podałam z surówką. Idealnie do tego pasowała wg mnie rukola, pomidorki koktajlowe i nasz ulubiony sos balsamiczny.
Składniki na sałatkę z rukoli:
- rukola
- pomidorki truskawkowe
- ocet balsamiczny
- miód
- oliwa
- sol
- pieprz
Rukole myjemy, pomidorki kroimy na pół. Łączymy oliwę z miodem i octem balsamicznym. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy rukolę z sosem tuż przed podaniem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz