poniedziałek, 26 stycznia 2015

Klasyczne danie kuchni tajskiej.. pełne smaków najbardziej popularnych i typowych dla Tajlandii produktów: sosu rybnego, soku z limonki, tamaryndowca i cukru palmowego :D zwyczajowo pad Thai podawane jest z tofu, ale coraz częściej pojawia się wersja gdzie tofu zastępowane jest kurczakiem. I tak jest właśnie u mnie.

Składniki:
- makaron ryżowy wstążki
- papryczka chilli
- imbir
- szalotka
- czosnek
- kurczak
- krewetki
- sos sojowy
- sos rybny
- jajko
- pasta z tamaryndowca, cukru palmowego, trawy cytrynowej
- limonka
- orzeszki ziemne
- dymka
- olej do smażenia na woku

Makaron przygotowywujemy wg instrukcji na opakowaniu. Kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy sosem sojowym i pastą. Obsmażamy mięso, przekładamy do miseczki. Siekamy szalotkę, chilli, czosnek, imbir i wrzucamy na rozgrzany olej. Dodajemy pastę, sos rybny i sos sojowy. Wrzucamy kurczaka i krewetki. Skrapiamy sokiem z limonki. Podsmażamy wszystko przez chwilę, dodajemy makaron ryżowy. Jajko mieszamy z sosem rybnym, wlewamy do woku i mieszamy wszystko aż do ścięcia jajka (już na wyłączonym gazie). Orzeszki ziemne lekko podprażamy na suchej patelni i siekamy w grubsza. Podajemy danie posypane dymką i orzeszkami.




0 komentarze:

Prześlij komentarz