sobota, 24 stycznia 2015

Sobotni wieczór z sąsiadami jest jak zwykle pretekstem do przygotowania czegoś extra do jedzenia :D od kilku dni chodził za mna smak prawdziwego burgera.. takiego ze świeżymi dodatkami, wyrafinowanymi sosami i najlepszym mięsem.. i jeszcze z frywolnym dodatkiem :D oto moja wersja mega wypasionych burgerów..



Składniki na bułki: (8 sztuk)
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki miękkiego masła
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 1/2 łyżki cukru
-10 g swieżych drożdży
- 1 jajko
- sezam + odrobinę rozkuconego jajka do posmarowania

Wszystkie składniki wyrabiamy w maszynie (lub ręcznie). Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny (powinno podwoić swoją objętość). Następnie formujemy 8 bułek (lekko je spłaszczamy bo w piekarniku bułki mocno rosną w górę), smarujemy jajkim i posypujemy sezamem, odstawiamy do wyrośnięcia na jakies 30-45minut. Pieczemy w temperaturze 190st. aż bułeczki będą rumiane.

Składniki na kotlety:
- mięso wołowe
- mięso wieprzowe
- sól
- pieprz
- musztarda
- papryka słodka
- jajko

Ja zrobiłam wołowo-wieprzowe kotleciki (pół na pół te same ilości mięsa) ale jeśli lubicie 100% wołowe to zróbcie je tylko z wołowiny. Mięso myjemy, kroimy i mielimy na większych oczkach maszynki ( jeśli wolicie możecie zmielić mięso na tych średnich, ja lubię na grubych :D). Mieszamy mięso z przyprawami, musztardą i jajkiem wyrabiając tak żeby powstała gładka, zwarta masa. Formujemy kotlety. Smażymy na patelni grillowej na dużym ogniu tak żeby ładnie sie zrumieniły ale w środku były soczyste (w zależności od tego jak grube kotleciki uformujecie musicie dostosować czas smażenia tak żeby były dobrze wypieczone).

Składniki na sos BBQ:
- cebulka szalotka
- papryka słodka
- papryka ostra wędzona
- sos worcestershire
- ocet jabłkowy
- ketchup łagodny
- koncentrat pomidorowy
- sól
- olej

Cebulę siekamy drobniutko, rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulkę, solimy, dodajemy papryki w proszku i przesmażamy wszystko do wydobycia smaku. Dodajemy sos worcestershire, ocet oraz koncentrat pomidorowy z ketchupem. Ewentualnie doprawiamy do smaku jeszcze solą.

Składniki na sos majonezowo-musztardowy:
- majonez
- musztarda
- sól
- pieprz
- kapary
- odrobina jogurtu naturalnego (troche nam odchudzi sos i zlagodzi :D)

Łączymy wszystkie składniki w proporcjach które dadzą odpowiadający nam smak.

Składniki na smażoną cebulkę w cieście (mój frywolny dodatek :D)
- duża cebula
- jajko
-mąka
- mleko
- sól
- olej o smażenia
- odrobina proszku do pieczenia 

Cebulę kroimy w grubsze plastry i dzielimy na pierścionki :D mieszamy jajko, mąkę, proszek do pieczenia, mleko i doprawiamy solą tak żeby powstało ciasto troszkę bardziej gęste niż naleśnikowe.Rozgrzewamy olej w wysokim garnku, moczymy krążki cebulki w cieśnie i wrzucamy na rozgrzany olej. Odsączamy na ręczniku papierowym.

Dodatki do burgerów:
- sałata rzymska (jest mocno chrupiąca- idealna wg mnie do burgerów)
- cebula pokrojona w kostkę
- pomidor pokrojony w plastry
- ogórek konserwowy pokrojony w plastry
- cienkie plastry boczku podsmażone na suchej patelni na chrupiąco

Składanie burgerów:
Bułki rozkrajamy, kładziemy na rozgrzanej patelni grillowej tak żeby były chrupiące w miejscach przekrojenia. Podgrzaną bułkę ze spodu smarujemy sosem majonezowym, na to kładziemy sałatę, kotlet, smarujemy go sosem BBQ, na to dajemy warzywa, boczek i wierzchnią bułkę też smarujemy sosem majonezowym. Całość przebijamy patykiem szaszłykowym i podajemy z krążkami cebuli w cieście.



0 komentarze:

Prześlij komentarz