poniedziałek, 12 stycznia 2015

Moi chłopcy (jak chyba wszyscy chłopcy) uwielbiają schabowe.. w weekend byłam z koleżankami w spa i mój syn zażyczył sobie żebym po powrocie zrobiła im ich ulubione kotlety.. bardzo rzadko podaje schabowe.. bo.. no wiadomo.. smażone jest niezdrowe :D ale dziś podałam je w troszke odświeżonej, unowocześnionej wersji :D oczywiście zajadali się aż im się uszy trzęsły :D nieklasyczne kotlety podałam z klasycznymi dodatkami... tłuczonymi ziemniakami i mizerią z koperkiem.

Składniki:
- schab
- sól
- jajko
- mąka
- płatki kukurydziane
- mielone migdały
- olej

Schab pokroić w niezbyt grube plastry. Rozbić cienko. Posolić. Jajko rozmieszać z mąką na masę o konsystencji troszkę bardziej gęstej niż ciasto na naleśniki. Płatki kukurydziane blendujemy, łączymy z mielonymi migdałami. Kotlety obtaczamy w masie z jajka i mąki, a potem w mieszance płatków i migdałów. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy kotlety aż będą zrumienione. Podajemy z ulubionymi dodatkami.



0 komentarze:

Prześlij komentarz