niedziela, 8 lutego 2015

Gambo to typowo amerykanskie danie. Tak tak! Ameryka to nie tylko fast food i frytki :D Potrawka pochodzi z Luizjany i jest tam gotowana od XVIII wieku. Jest ostra dzięki pieprzowi cayen, gęsta dzięki pomidorom i przepysznie paprykowa.. a w niej cudownie rozpływające się w ustach mięso z kurczaka.. polecam!

Składniki:
- udka z kurczaka
- papryka czerwona
- papryka zółta
- papryka zielona
- seler naciowy
- cebula
- czosnek
- pomidory z puszki
- koncentrat pomidorowy
- sól
- pieprz cayen
- wędzona papryka w proszku
- oregano
- olej
- bulion domowy
- natka

Mięso dzielimy, solimy, obtaczamy w pieprzu cayen i papryce wędzonej. Obsmażamy kawałki mięsa na rozgrzanym oleju, dodajemy siekaną cebule i czosnek oraz zalewamy bulionem. Dusimy powoli ale długo aż mięso będzie miękkie. Papryki kroimy w kostkę, seler w plastry. Dodajemy warzywa do mięsa i dusimy przez chwilę. Dodajemy pomidory z puszki i zagęszczamy odrobiną koncentratu. Ja podałam z ziemniakami tłuczonymi i mizerią, całość posypane obficie natką pietruszki. Klasycznie gambo podaje się z ryżem.




0 komentarze:

Prześlij komentarz