wtorek, 27 maja 2014

Niedzielny, domowy obiad na powitanie męża :D Jakis czas temu dostałam od wspaniałych sąsiadów książkę kucharską pt. "Francuski szef kuchni".. postanowiłam zainspirować się przepisem na pysznego kurczaka.. (znacie już moją niemoc w podążaniu dokładnie za przepisem krok po kroku- nawet w ciastach się ich nie trzymam w 100%- i tak też było tym razem.. przejrzałam kilka klasycznych francuskich propozycji na kurczaka i skomponowałam swój własny pomysł na "francuskiego kurczaka").

Składniki na kurczaka:
- udka z kurczaka
- marchew
- seler
- cebula
- czosnek
- sól
- estragon
- pieprz
- olej
- masło
- białe wino

Kurczaka myjemy i usuwamy skórę (ja robię tak zawsze.. ale jeśli lubicie skórę to możecie zostawić). Doprawiamy solą, pieprzem, estragonem i zostawiamy aż się chwilę przegryzie. Marchew, seler kroimy w większe kawałki, cebulę kroimy w piórka, czosnek obieramy i zostawiamy całe ząbki. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kurczaka z obu stron aż do zrumienienia (małymi porcjami żeby nie dopuścić do duszenia tylko smażymy) i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na patelnie po smażeniu kurczaka dodajemy masło, wrzucamy wszystkie warzywa, doprawiamy solą i pieprze i podsmażamy. Podlewamy białym winem i dusimy przez chwilę. Dodajemy do mięsa. Pieczemy wszystko w zamkniętym nacyzniu żaroodpornym przez około 1,5h.

Składniki na duszoną kapustę:
- młoda kapusta
- marchew
- cebula
- śmietana
- sól
- pieprz
- papryka czerwona ostra
- masło
- koperek

Kapustę, marchewkę i cebule szatkujemy. W garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy śmietanę. Posypujemy koperkiem.

Kurczaka podałam właśnie z tą duszoną młoda kapustę oraz z pieczonymi ziemniakami. Pychota!



0 komentarze:

Prześlij komentarz